Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 8 mai 2023

Astronautul din Boemia - Jaroslav Kalfar

Astronautul din Boemia scrisă de Jaroslav Kalfar, ediția din 2018, a apărut la Editura Trei și e tradusă de Laurențiu Dulman. Am aflat întrând pe site-ul autorului: https://www.jaroslavkalfar.com/spaceman-of-bohemia că acest roman este ecranizat și va apărea în curând pe Netflix, actorii care vor juca rolurile personajelor din carte sunt: Adam Sandler, Carey Mulligan și Paul Dano, iar filmul se numește Spaceman

Povestea din carte este următoarea: Jakub Procházka rămâne în grija bunicilor după ce părinții îi mor într-un "accident". Tatăl lui fusese un informator comunist, acest lucru are consecințe asupra vieții lui Jakub.

Jakub este absolvent de astrofizică și căsătorit cu Lenka, iar atunci când i se oferă o expediție periculoasă pe Venus pentru a colecta praf din norul Chopra, acesta acceptă fără să stea pe gânduri, fără să-și întrebe soția dacă este de acord.
Jakub credea că așa va reabilita numele Procházka.
Lenka îl părăsește, el se împrietenește (sau crede că își imaginează) cu o ființă extraterestră cu care dezbate subiecte despre durerea și iubirea pământenilor.
Nava lui este deteriorată de nor, iar el iese în cosmos și este salvat de o nava fantomă a rușilor, în timp ce pe pământ i se ridică statuie și are loc înmormântarea lui. Mai departe scrie în cartea...citez pe unul dintre profesorii mei.😅
Nu e chiar așa de strălucită pe cât s-a scris în unele recenzii, părerea mea. Cartea a fost bunicică! Aștept să văd cum va fi filmul!
poză din arhiva personală
Mi-am notat și un fragment din carte, care mi s-a părut interesant:
”Teoria probabilității se ocupă de abstracțiile matematice extrase din evenimente nedeterministe. Studiază de asemenea cantități măsurabile care pot fi ocurențe unice sau care pot evolua într-o manieră aparent aleatorie. Dacă o serie de evenimente aleatorii se repetă de multe ori, pot fi detectate și studiate anumite tipare, creându-se astfel iluzia că observatorii umani pot înțelege cu adevărat haosul. Dar dacă existența însăși e un câmp experimental în care universul face studii asupra probabilității? Dacă fiecare dintre noi e un simbol, o abstracție matematică înzestrată cu atribute copiate de la subiecți anteriori, dar cu o mică variație (complexul Electra în loc de complexul Oedip și narcisism în locul anxietății sociale paralizante), precum și cu instincte similare - frică de moarte, frică de singurătate, frică de eșec? Și poate că rezultatele pe care le obținem - sărăcie, foamete, boală, sinucidere, o moarte ușoară, dar plină de rușine și regrete - sunt strânse de un cercetător de deasupra noastră care calculează probabilitatea fericirii, probabilitatea integrității, a autodistrugerii. Probabilitatea norocului. E posibil ca un subiect născut bolnav și în sărăcie să ajungă la sfârșitul vieții în cercul de sus al norocoșilor? E posibil ca un subiect născut într-o familie bogată și privilegiată să se prăbușească și să moară într-o mizerie cruntă? Noi, Pământenii, am văzut toate combinațiile posibile. Și totuși, care sunt tiparele, când își va publica universul rezultatele într-o revistă științifică prestigioasă? Cât de probabil e ca un eveniment cosmic să se întâmple în dauna altora? Foarte improbabil. Și totuși, iată-ne aici.”
Înscriu această postarea în tabelul găzduit de Suzana ”Jocul de luni - Citate favorite”!
Vă doresc un început de săptămână ușor și plin de realizări!

10 comentarii:

  1. te admir ca gasesti timp pentru lectura, eu de la Paste nu am mai ajuns sa citesc...
    Frumoase citatele alese aici. Multumim pentru recomandari!
    O saptamâna buna, Mihaela draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! 😘
      Mi-am făcut un obicei de a citi zilnic câteva pagini, in ultimul timp nu am reușit să citesc zilnic. De obicei citesc seara până adorm sau citesc mai mult in zilele ploioase din weekend sau citesc dimineața la cafea
      Cu mult drag, Carmen!
      Zi frumoasă să ai! Pupici

      Ștergere
  2. Imi plac mult ideile din carte si o sa o caut si eu.
    Daca am permisiunea, as vrea sa introduc postarea la citate.
    " Dar dacă existența însăși e un câmp experimental în care universul face studii asupra probabilității"... La urma urmei de ce nu...?
    Multumesc pentru urare. O saptamana faina si tie!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că poți! Când ajung la laptop voi edita postarea cu linkul catre citate. Sper să reușesc în seara asta!
      Mulțumesc și eu! Pupici

      Ștergere
  3. Odata cu Click, aveam sa descopar ca filmele lui Adam Sandler, aparent niste comedioare, sunt ceva mai mult decat niste comedioare.
    Asa ca, intr-un fel, faptul ca s-a asociat cu aceasta poveste, dar si citatul ales de tine, imi spune ca are ceva potential cartea :). Si Suzana a subliniat fix pasajul la care ma gandeam si care m-a atras si mie atentia si presupun ca si tine...
    Iti multumesc pentru portia de lectura de azi. Mi-ar placea si mie sa vad filmul :)
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joacă in roluri bunicele Adam Sandler...sunt curioasa cum va interpreta rolulu lui Jakub, mi-am pus deja filmul in lista pe Netflix.
      Cu drag, Rux!
      Pupici

      Ștergere
  4. Pare o carte interesantă, trebuie să o caut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Experimente...cam multe au fost și lista lor nu s-a epuizat încă...
    Adam Sandler este atras doar de comedii...deci cred că așa va fi și adaptarea cărții pentru film..
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere